Typer av Stein

Marmor

Marmor er en metamorf bergart. Fargen og utseendet er dens viktigste egenskaper. Marmor er vanligvis årete, fine teksturerte materialer som kommer i ubegrensede farger. Som favorittsteinen for greske og romerske skulptører samt arkitekter, har den blitt et kulturelt symbol på tradisjon og raffinert smak. Dens ekstremt varierte og fargerike mønster gjør den til en favoritt som dekorativt materiale. Etter å ha blitt slipt med stadig finere slipemidler, kan marmor bli polert til en høy glans. Marmor finnes i store forekomster som kan være hundrevis av meter tykke over et stort geografisk område.


Andesitt

Andesitt er en magmatisk bergart, og er derfor et medlem av en stor bergarterfamilie som forekommer i de fleste av verdens vulkanske områder. Vanligvis lys til mørkegrå i farge, samt forskjellige nyanser av brun. Andesitt har sitt navn fra Andesfjellene i Sør-Amerika selv om den finnes på mange steder rundt om i verden. Det finnes rikelig med Andesitt ressurser i verden. Jordens naturlige overflate er overveiende Andesitt, så tilgangen vil sannsynligvis aldri gå tom.

Mange objekter funnet i gamle templer og monumenter, inkludert det berømte "Buddha hodet" som finnes i de indonesiske fjellene, er laget av Andesitt.


Sandstein

Sandstein er en sedimentær bergart. Sandstein blir til hvor sand begraves. Når sand er dypt begravet gjør trykk og høy temperatur at mineraler oppløses og deformeres. Kornene kommer tettere sammen og sedimentene presses inn i et mindre volum som blir til stein. Sandstein er full av karakter og den gir mye informasjon om fortiden: En frostet overflate er generelt et tegn på at sand ble transportert av vind; Graden som kornene er avrundet til er et tegn på hvor langt de ble transportert. Mønster i steinen kan indikere de lokale vannstrømmene eller vindretningen.

Sandstein kan komme i mange farger, men de vanligste fargene er varme toner av brun, gul, rød, grå, hvit og svart. Visse farger av sandstein har blitt sterkt identifisert med visse regioner.


Onyks

Onyx er en stein med sjeldne, vakre og varierende fargelag. Onyx blir til i grotter, og den kommer i svært varierende utseende i form av sine hvirvlende fargerike mønstre og farger. Denne utsøkte steinen karakteriseres av sine halvtransparente årer og steinens evne til å bli bakbelyst, noe som skaper en dramatisk effekt. Onyx har blitt brukt som en edelsten og som dekorativt materiale. Det ble brukt i Egypt så tidlig som i det 2. egyptiske dynastiet for å lage boller, keramikkartikler og andre dekorative artikler. Onyx finnes i ulike regioner rundt om i verden.


Elvestein

Elvestein er stein som oftest finnes på strender og elvebredder, og kan komme i en rekke størrelser, farger og teksturer. Elvestein har mange bruksområder, inkludert landskapsarbeid og dekorative elementer.


Forsteinet Tre

Forsteinet tre er et resultat av at tre eller trelignende planter har blitt forvandlet til stein. Denne prosessen skjer under jorden, når tre blir begravet under sediment og bevares på grunn av mangel på oksygen som hindrer dekompostering. Forsteinet tre kan bevare treets opprinnelige struktur i all detalj, og strukturer som årringer og de forskjellige lagene er ofte egenskaper i steinen. Noen forsteinede trær er så nøyaktige bevart at folk ikke skjønner at de er fossiler før de plukker dem opp og blir sjokkert av vekten. Forsteinet tre finnes i vulkanske områder rundt om i verden.

Kalkstein

Kalkstein er en sedimentær bergart. Det finnes mange forskjellige typer kalkstein dannet gjennom en rekke prosesser. De fleste typer kalkstein har en kornete tekstur. Tilstedeværelsen av ulike mineraler i denne steinen resulterer i forskjellige farger. Lag av kalkstein forekommer i jordens overflate, ofte i spektakulære fjellrygger og øyer. Kalkstein var også en svært populær byggestein i middelalderen i områdene der den fantes. Den er slitesterk og forekommer ofte i lett tilgjengelige overflateeksponeringer. Mange middelalderkirker og slott i Europa er laget av kalkstein. Mange kjente pyramider er også laget av kalkstein. Under trykk endres kalkstein til marmor. Travertin er en form for kalkstein.